Aktuálna pieseň

Názov

Umelec

107, 2 FM - LADÍME S VAMI. VŽDY A VŠADE!



107, 2 FM - LADÍME S VAMI. VŽDY A VŠADE!

Background

Študenti darovali život iným

Napísal na 20. novembra 2014

Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave (UCM) v spolupráci s Národnou transfúznou službou Slovenskej republiky (NTS SR) zorganizovali v stredu, 19. novembra 2014, 7. ročník Študentskej kvapky krvi UCM. Odber prebiehal od 8:00 do 10:30 hod. v hlavnej budove univerzity na Nám. J. Herdu. Darovať krv mohol prísť každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov.

10556453_10203079089124636_1667479151458730297_nDaruj život, zdravie, nádej, lásku – DARUJ KRV! V duchu tohto hesla sa niesla novembrová Študentská kvapka krvi (ŠKK). Hlavnou myšlienkou sloganu je zobraziť jedinečnosť tekutiny, ktorej pár litrov prúdi v každom z nás, a tiež vyzdvihnúť jej význam pre ľudí, ktorí ju najviac potrebujú. Autorom sloganu, ako aj série plagátov k udalosti, bol hlavný organizátor ŠKK Ľuboslav Blišák: „Darovaním by sme chceli poukázať na neustálu potrebu darcov krvi, pretože krvi nie je nikdy dosť. Sú obdobia v roku, kedy je jej dokonca akútny nedostatok. Boli by sme veľmi radi, ak by sa aj vďaka ŠKK UCM stávali z prvodarcov pravidelní darcovia, ktorí by v budúcnosti tvorili silnú darcovskú základňu.“

Registrácia účastníkov prebiehala v dvoch fázach. Od 12. novembra mali študenti k dispozícii online formulár. Jeho úlohou bolo preskúmať predbežný záujem o pripravovanú udalosť a pomôcť tak organizátorom dostatočne sa pripraviť. Druhá časť registrácie sa konala priamo na mieste formou vyplnenia dotazníka o zdravotnom stave. Rozhodnutie, či záujemca je alebo nie je vhodným darcom, už ostávalo v rukách odborníkov z NTS.

Ak sa niekto rozhodol prísť na  ŠKK „na poslednú chvíľu“ a neurobil online registráciu, darovania sa aj tak zúčastniť mohol.

10805646_10203079089244639_4973525470364079705_n

Organizátori podujatia, na prekvapenie všetkých, večer pred udalosťou náhodne vybrali z online registrovaných záujemcov šiestich. Tí dostali po príchode na akciu milú pozornosť. Tričko ŠKK bude vybraným už navždy pripomínať, ako málo stačí na veľkú pomoc druhým a ostane tiež spomienkou na novembrové darovanie.

Akcie sa tradične zúčastnil aj rektor univerzity Jozef Matúš : „Veľmi oceňujem snahu našich študentov prejaviť sa aj takýmto ľudským spôsobom a darovať krv. Som príjemne prekvapený, koľkí študenti dnes prišli. Možno aj na základe toho usudzujem, že s našimi mladými ľuďmi to nie je až také zlé, ako to niekedy vyzerá, a ako sa to často prezentuje najmä v médiách.“
Záujem darovať niekomu život prejavilo spolu 60 osôb. Reálne bola krv odobraná u 31 ľudí, z ktorých 10 boli prvodarcovia. Pre zabezpečenie plynulého priebehu akcie bolo 10 ľudí odvezených z budovy UCM do NTS Trnava výjazdovým vozidlom a krv darovali priamo tam. O najvzácnejšiu tekutinu sa prostredníctvom ŠKK UCM do dnešného dňa podelilo 252 dobrovoľníkov.

Okrem darovania krvi mali účastníci možnosť zaregistrovať sa do Národného registra darcov kostnej drene. Stačilo vypísať registračný formulár a nechať si odobrať vzorku krvi. Táto vzorka sa vyšetrí odborníkmi a výsledky vyšetrenia sa uložia do počítačového systému Národného registra darcov kostnej drene. Ak sa v budúcnosti objaví chorý človek, pre ktorého je jediným spôsobom vyliečenia transplantácia krvotvorných buniek a nemá žiadneho vhodného súrodeneckého darcu, pristúpi sa k vyhľadávaniu vhodného jedinca v registri. O tom, že ľudia chcú pomáhať aj týmto spôsobom jasne hovoria čísla. Vďaka tejto ŠKK pribudlo do Národného registra darcov kostnej drene 16 nových ľudí.

Ak ste novembrovú ŠKK nestihli, nevadí. Krv môžete darovať na ktorejkoľvek z 12 pobočiek NTS SR počas celého roka. Nezáleží na tom, kde darujete – vždy urobíte správnu vec. Ďalší ročník ŠKK UCM je naplánovaný na jar 2015.

Viac informácií o darovaní krvi a kostnej drene nájdete na stránkach:

a tiež na oficiálnej FB stránke, kde čoskoro nájdete aj fotky:

 

Text: Natália Parnayová

Foto: internet, Martina Kinčešová