Aktuálna pieseň

Názov

Umelec

107, 2 FM - LADÍME S VAMI. VŽDY A VŠADE!



107, 2 FM - LADÍME S VAMI. VŽDY A VŠADE!

Background

Nová séria Heartstopper prekvapila fanúšikov novými témami

Napísal na 16. októbra 2024

Seriál Heartstopper pokračuje na Neflixe už treťou sériou a priniesol viacero dôležitých tém. Z čoho boli fanúšikovia najviac prekvapení?

Heartstopper je pôvodný seriál Netflixu a nasleduje príbeh Charlieho Springa a jeho priateľov počas ich života na strednej škole. Predtým, ako Heartstopper dostal seriálové spracovanie, si ho fanúšikovia mohli prečítať na platforme Webtoon, kde zožal veľký úspech. Dnes si môžete túto grafickú novelu prečítať aj v knižnej podobe, ktorá zatiaľ pozostáva z piatich dielov.

Autorka Alice Oseman stále pracuje na nových dieloch a okrem toho jej vyšlo aj niekoľko iných kníh s podobnou tématikou. Jej práca sa zameriava najmä na LGBTQA+ komunitu, problémy, ktorým ľudia v tejto komunite čelia a sebapoznaniu.

ČO nám priniesla tretia séria

Tretia séria uzrela svetlo sveta začiatkom októbra a ako je pre Netflix zvykom, všetkých osem dielov vyšlo naraz s priemernou minutážou 30 minút. K už stálym hercom sa pripojili nové tváre. Hayley Atwell, známa ako Peggy z filmu Captain America: Prvý Avenger, si zahrala Diane, Nickovu tetu a Jonathan Bailey, seriálový Anthony z Bridgertonu, si vyskúšal rolu Charlieho obľúbeného spisovateľa Jacka Madoxxa.

Seriál bol pomyselne rozdelený na dve časti. V prvej polovici došlo k vyvrcholeniu problému z predošlej série – Charlieho poruche príjmu potravy. Tvorcovia zobrazili nielen pocity Charlieho, ale ukázali aj bezmocnosť jeho priateľa Nicka, ktorý ukazoval ako sa blízky ľudia môžu iba prizerať na svojich milovaných a nedokážu im nijak pomôcť.

Charlie absolvoval aj pobyt v liečebni, aby mu pomohli s jeho zhoršujúcim sa mentálnym zdravím. Aj keď sa snažili destigmatizovať pobyt na takýchto miestach, nezabudli pripomenúť publiku, že nie je všetko dokonalé a nie každý ma rovnaký zážitok.

heartstopper
Postavy so seriálu na školskom plese počas druhej série. Zdroj: variety.com

V seriály sa objavili aj menej známe sexuality ako aromantika a asexualita, ktoré sú často vynechávané z queer komunity. Pomocou Darcy nám priblížili aj príbeh, človeka, ktorý je nebinárny.

Ukázala aj to, že queer láska nie je len záležitosťou mladých a tínedžerov, ale kvitne v každom veku. Ako napríklad u učiteľov, ktorí spolu prežili románik v druhej sérii a rozhodli sa dať svoje láske šancu. Charlieho kamarátka Elle riešila problémy spojené s jej životom ako transženy alebo transfóbiou.

Práve sexuálny život bol ústrednou témou druhej polovice seriálu. Po tom ako sa Charlieho mentálne zdravie zlepšovalo a jeho vzťah s Nickom sa prehlboval, chceli ho spolu posunúť ďalej. Charlie ale bojoval s obavou o svojom tele, presnejšie ako jeho priateľ zareaguje na jeho jazvy po sebapoškodzovaní. Celým dejom nás sprevádzal Charlieho terapeut, ktorý mu pomáhal prekonávať nielen tento jeho strach.

čo fanúšikov najviac prekvapilo?

Hearstopper nie je seriál, ktorý by mal veľmi prepracované zápletky a nečakané dejové zvraty. Skôr sa pozerá na vnútro človeka, potrebu starať sa o mentálne zdravie a možno pri ňom zistiť nové informácie o LGBTQA+ komunite. Je postavený na tom, aby ste sa po ňom cítili dobre a v niektorých momentoch sa môže zdať, že existuje v bubline, kde sa len zriedka stretnete s niekým, kto má homofóbne, či transfóbne názory alebo sa vysmieva z duševných problémov.

Najnovšia séria však ponúkla ťažšie témy ako tie pred ňou a radikálnejšie porušila túto bublinu. Tvorcovia vždy tieto problémy iba naznačili, ale teraz sa do nich viac ponorili. Temnejšia atmosféra prekvapila mnohých fanúšikov, ktorí nečítali predlohu.

Jej koniec zostal otvorený s mnohými nedokončenými dejovými linkami a problémami, ktoré čakajú na vyriešenie. Preto je dobrou správou, že Netflix oznámil obnovenie seriálu a v budúcnosti môžeme očakávať príchod štrtej série na naše obrazovky.