Ak trpíte histamínovou intoleranciou, zrejme viete, že nájsť dobré a chutné recepty trvá dlho. Hlavne vtedy, keď ste ešte nezistili, čo presne vám vadí. Našťastie, alebo skôr nanešťastie, sa histamínová intolerancia rozmohla a má ju stále viac ľudí, a to znamená, že vzniká stále viac receptov.
Treba pochopiť, že histamín sa v našom tele nachádza prirodzene a taktiež hrá dôležitú úlohu, nakoľko podporuje imunitný systém, reguluje žalúdočné kyseliny a podobne. Pre ľudí s histamínovou intoleranciou je však jeho prítomnosť v strave problém, ktorý predstavuje nepríjemné zdravotné problémy, ako sú napríklad vyrážky, bolesti hlavy, problémy s dýchaním a v neposlednom rade zažívacie problémy.

Histamínová intolerancia nemusí znamenať, že sa musíte vzdať chutných jedál. Tieto recepty sú len začiatkom vašej kulinárskej cesty vo svete nízkohistamínových jedál. Pri histamínovej intolerancii je potrebné dbať na kvalitu surovín a počúvať svoje telo, aby ste sa vyhli nepríjemným symptómom.
Cestoviny s brokolicou a bazalkovým pestom
Na toto jedlo potrebujete, prirodzene, cestoviny. Ak trpíte ešte nejakým zdravotným problémom, odporúčame napríklad ryžové. Zvyčajne na jednu väčšiu porciu stačí 200 gramov. Potrebujete k tomu tiež jednu menšiu brokolicu, olivový olej, soľ a bazalkové pesto, ktoré si viete jednoducho vyhotoviť aj doma:
Na prípravu bazalkového pesta vám stačí bazalka, syr, cesnak, píniové jadierka, soľ a olej. Všetky suroviny okrej oleja dáte do mixéra a pomixujete a postupne pridávate olej, aby malo pesto kašovitú podobu. Po naplnení pohárov necháme aspoň jeden centimeter voľný, aby sme ho mohli zaliať olejom, a to je všetko.

Postup cestovín s bazalkovým pestom je teda nasledovný. Pripravíte si cestoviny podľa návodu na obale v mierne osolenej vode. Rozoberte brokolicu, krátku ju povarte, aby zostala chrumkavá, nie rozvarená. Uvarené cestoviny sceďte a premiešajte s olivovým olejom. Na záver pridajte uvarenú brokolicu, soľ a bazalkové cesto. Jemne premiešajte a môžete jesť.
Pečené kuracie prsia s batatmi
Na prípravu tohto receptu potrebujete dva kuracie prsia, dva stredne veľké bataty, olej, soľ a sušené bylinky – napríklad rozmarín. Kuracie prsia jemne osolíte a posypete bylinkami. Bataty ošúpete a nakrájate na tenké plátky. Na plech dajte papier na pečenie, potrite ho trochou oleja a rozložte bataty.
Na vrch batatov položíte kuracie prsia a pečiete na 180 °C po dobu 25 minút vo vopred predhriatej rúre, kým mäso nie je mäkké a bataty nie sú zlatistej farby. Alternatívou je aj použitie teplovzdušnej fritézy na bataty a mäso osmažiť na panvici. Ak chcete, môžete si k tomu dať aj čerstvý šalát.
Cestoviny so syrom, kečupom a cibuľou
Na prvý pohľad to nemusí vôbec znieť lákavo, no opak je pravdou. Hoci sa hovorí, že ľudia, ktorí trpia histamínovou intoleranciou, by sa mali vyhýbať paradajkám, osobne mi kečup nevadí. A ak nemám čas vymýšľať, čo budem jesť a potrebujem rýchle jedlo, toto je vždy najjednoduchšia možnosť. Na tento recept potrebujete cestoviny, kečup, syr, cibuľu, soľ, bylinky a trochu oleja.
Na oleji si pripravíte cibuľu, ktorú trochu opečiete. Medzitým si dáte variť cestoviny podľa návodu na obale. Ak sú cestoviny hotové, pridajte ich k cibuli, zalejte kečupom, zamiešajte a pridajte nastrúhaný syr. Miešajte, kým sa syr neroztopí. Za menej ako 20 minút máte hotové plnohodnotné chutné jedlo.

Tip na rýchly ľahký obed
A keďže niekedy človek nemá čas stáť polovicu dňa pri hrncoch, ocení aj ryžu s cuketou a mätou. Na tento recept potrebujete cca 200 gramov ryže, jednu menšiu cuketu, olivový olej, niekoľko listov čerstvej mäty, soľ a iné čerstvé bylinky na ochutenie.
Ryžu uvaríte ako zvyčajne, cuketu nakrájate na tenké plátky a jemne opečiete na olivovom oleji, kým nezmäkne. Uvarenú ryžu s ňou potom zmiešate. Pridáte nasekanú čerstvú mätu a jedlo dochutíte bylinkami.
Problém nie sú len tieto zdravotné problémy, ale aj fakt, že histamín sa nachádza v rôznych druhoch potravín. Stravovanie je tak náročnejšie, pretože niekedy vám môže robiť zle aj obyčajné korenie. Našťastie existuje mnoho nízkohistamínových receptov, ktoré sú chutné a jednoduché na prípravu. Toto sú top tri recepty, ktoré si varím pravidelne ako človek s histamínovou intoleranciou.