Zuzana z profilu suzys.sk: Zo dňa na deň som si povedala, že vyskúšam upiecť tortu
Napísal Karolína Račkována 29. marca 2024
V sobotu bola v Aetter rozhovoroch Zuzana Krížová. Tá sa už niekoľko rokov venuje pečeniu a svoje postrehy zdieľa aj na profile suzys.sk.
Zuzana Krížová je slovenská pekárka, ktorá tvorí online obsah na svojom profile suzys.sk. Pečeniu sa aktívne venuje už šesť rokov a svoje recepty alebo postrehy pridáva na sociálne siete. Aj napriek tomu, že pečenie má ako koníček, ponúka aj online kurzy, pečie aj na rôzne príležitosti a jej tvorbu sleduje na Instagrame už viac ako 30-tisíc sledovateľov. Viac o tvorbe a profile sa dozviete v rozhovore.
Prečo si začala piecť?
Povedala by som taký klasický príbeh, a to, že keď som ostala doma s mojim prvým dieťaťom, tak zhruba po piatich mesiacoch prišlo také precitnutie. Nevedela som, že čo bude a ja som taká, že som nedokázala len sedieť, potrebovala som vyplniť čas niečím plnohodnotným. Zo dňa na deň som si povedala, že vyskúšam upiecť tortu, veď prečo nie?
Je pre teba pečenie oddych?
Určite áno. Sú dni alebo príležitosti, kedy sa ponáhľam, ale teším sa z toho. Častokrát večer príde taká chvíľa, keď si ľahneš alebo sadneš a si tak príjemné unavený.
Koľko ľudí by si potrebovala na to všetko, čo robíš teraz sama?
Záleží to od príležitosti alebo aj od sezóny. Teraz je to taká uhorková sezóna. Povedzme napríklad svadby – tie začínajú tak v apríli, ale svadbové obdobie je tak od mája do septembra. To znamená, že aktuálne nikoho, ale keď niečo takéto príde, tak jeden pár rúk navyše by sa určite ešte hodil.
Zbieraš recepty alebo experimentuješ?
Aktuálne som v období, kedy už len experimentujem. Ale samozrejme ak mi napadne niečo nové, čo som ešte nerobila, musela by som si vziať nejaký recept a vyskúšať ho, či už je to cez internet alebo zaplatený kurz. Po tých rokoch som ale v takom bode, že rozumiem tým procesom a viem prísť na to, že keď je to vysušené, tak sa stalo toto alebo keď je to tmavé, tak sa stalo zas toto. Pri väčšine si to vymyslím sama a skúšam.
Si aj dobrá kuchárka alebo len pečenie je tvoja silná stránka?
Ono sa to asi zmenilo. Najmä teraz, keď sú deti v škôlke, tak až tak variť nemusím a rokmi varím menej. Stále ma to ale baví, no skôr sa to vymenilo a začínam experimentovať v tom pečení, a kedysi to bolo práve pri varení.
V rozhovore so Zuzanou Krížovou sa môžete dozvedieť aj napríklad:
- či by si dokázala zarobiť len pečením,
- ako vníma pečenie a svoju tvorbu,
- čo je jej cieľom.
Celý rozhovor nájdete na Spotify – Aetter rozhovory.